perjantai 5. syyskuuta 2014

Emännän tietokirjasta

Kahvikutsut - vuodelta 1958

En malta olla jatkamatta samasta aiheesta. Ote Emännän tietokirjasta kohdasta Kahvikutsut:

"Vieraat kutsutaan joko puhelimitse tai pienellä kortilla pari päivää ennen kutsuja. Sopiva sanamuoto on esim.: Tervetuloa luokseni (-mme) kahville (iltaa viettämään) silloin ja silloin. - Hyvissä ajoin ennen vieraitten tuloa on tarjoiluastiat järjestettävä niin, että kaikki sujuu kommelluksitta ja häiriöittä, pöytä tai pöydät on katettava, huoneet tarkoin siistittävä jne. Jos vieraita on vain muutamia, katetaan ns. istumapöytä. Puhdas kaunis pöytäliina levitetään pöydälle, keskelle asetetaan aistikkaasti järjestetty kukkamaljakko ja jokaisen kahvivieraan paikalle kupit ja niiden viereen tai alle pieni leipälautanen. Kahvileipä, jota ei pidä olla liian montaa lajia, asetetaan sievästi vadille järjestettynä pöydälle. - Useampia vieraita odotettaessa järjestetään kupit kauniiseen ryhmään pöydän päähän ja leipälautaset asetetaan yhteen tai useampaan pinoon. Jos kahvin jälkeen tarjotaan hedelmiä, mikä usein on tapana, järjestetään myös hedelmämaljakot, lautaset, veitset ja paperilautasliinat valmiiksi etukäteen. Ks. pöydän kattaminen.

Isännän ja emännän velvollisuudet alkavat heidän kotikutsuissaan vieraiden vastaanottamisella ja tervetulleiksi lausumisella. Jokainen vieras otettakoon niin ystävällisesti vastaan, että hän mielihyvin saapuu vastedeskin.

Tahdikas isäntäväki ei osoita hermostumista tai mielipahaa pienten vastoinkäymisten tai onnettomuuksien sattuessa; niitä voi tapahtua vaikka kutsut olisivat kuinka hyvin järjestetyt. Ei sovi myöskäään esittää ylen määrin anteeksipyyntöjä esim. leivonnaisten tai ruoan epäonnistumisesta, myöhästymisestä tai muista seikoista, jotka ovat toisin kuin isäntäväki olisi halunnut. Ilman anteeksipyyntöä sitä ehkä ei olisi huomattukaan. Emännän hermostuneisuus ja väkinäinen hymyily ei ole omiaan luomaan iloista ja vapaata tunnelmaa, joista juuri riippuu kutsujen onnistuminen. Isäntäväki seurustelee rakastettavasti kaikkien vieraiden kanssa ja pitää huolta siitä, ettei kenenkään tarvitse ikävystyneenä istua yksinään. Kaiken tulee sujua luontevasti ja aivan kuin itsestään.

Omiin kutsuihinsa emäntä pukeutuu vaatimattomammin kuin muiden luo lähtiessään, ei kuitenkaan liiallisuuksiin mennen."



Huh, huh. Juttu vaan jatkuu ja on hyvä pitää mielessä, että sisäkön tai talon nuorimman tyttären on yleensä kaadettava kahvit.

6 kommenttia:

  1. Emännän tietokirja(t) on ihan mahtiopus! Sieltä löytyy vastaus lähes kaikkeen. Muistelin, että kävit tänä vuonna Kansallismuseossa. Siellähän oli oikein kauniisti katettu 30-50 luvun tyylinen kaffepöytä -näitkö sen?

    Nyt tekisi mieli pitää oikein kunnon kaffekutsut, tosin sisäkköä ei tähän hätään löydy (eikä leipumuksia) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin! Oli komea. Jos pidät kutsut, niin tulen kyllä paikalle ;)

      Poista
  2. Sain nuorena lahjaksi kummeiltani juhlavan näköisen ja paksun teoksen Käytöksen kultainen kirja. Se tuli mieleeni kun luin tätä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin on paksu, iso kirja ja vielä kaksiosainen.

      Poista
  3. Tuo aistikas kukkakimppu siistillä pöytäliinalla - vai miten se mini - sehän on just kuin meiltä.
    Hihihihihihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja pitää olla vielä sievästi aseteltu! Ihania ohjeita.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa aina.