lauantai 30. toukokuuta 2015

Raparperi

Ihana raparperi

Voiko olla ihanampaa tuoksua kuin raparperi? Siinä tuoksuu kesä, siinä tuoksuu tunnelma ja auringon lämpö.


Minä haluaisin tehdä saamistani raparpereistä hilloketta. Raikasta ja maukasta. Syötäväksi aamiaisjugurtin kanssa. Ei haittaisi, jos maussa olisi ripaus kardemummaa ja kanelia. Ohjeita varmasti löytyisi myös hakemalla netistä, mutta löytyisikö joltain teiltä?

Lukuvuorossa: Christie Agatha, Hercule Poirot ja Huvimajan arvoitus, WSOY, 2015, ostos kirjakerhosta. 

Lukuvuorossa: Christie Agatha, Kuolleen miehen huvimaja, WSOY, 1992, ostos kirppikseltä vuosien takaa. Pidempi versio samaan juoneen perustuen kuin yllä mainittu vasta ilmestynyt. 

14 kommenttia:

  1. Ai, joko niitä on? Saispa pienen nipun torilta. Viime kesänä vein puolet naapurille, kun ei vaan itellä mee niin paljon kuin nippu on.

    VastaaPoista
  2. Hmm.. minulta löytyy jostain raparperi-karviaischutneyn ohje, kiinnostaako?
    Minulle taasen iski ahdistus siitä että kevät on ohi, taas kerran aivan liian nopeasti. Hiiteen raparperit ja niiden tuoksu, haluan lumikellot ja krookukset takaisin! Ja sen, ettei ruohoa tarvi leikata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karviaisia kun ei ole, niin täytyy tyytyä vain rapapereihin. Kevätihmisellä voi olla nyt vaikeaa :)

      Poista
  3. Minulla on se ongelma, etten osaa käyttää raparperia oikein muuhun kuin korkeintaan kiisseliin ja mehuun, mielellään mansikan kanssa, koska pelkästä raparperista en pidä. Lapsuudessani meillä asui naapurina Aune-täti, joka teki hilloa raparperista, mansikasta ja sitruunasta ja käytti hilloa kai enimmäkseen kermakakkujen täytteenä. Mutta tarkkaa reseptiä minulla ei siitä ole.

    VastaaPoista
  4. Minä teen nuoresta raparperista hilloketta mikrossa, siis näin:
    Leikkaan raparperinvarret mikroastiaan palasiksi ja lisään joukkoon sokeria, tai fariinisokeria ja maustaa voi mielensä mukaisesti.
    Olisiko suhde näin 1l raparperinpaloja ja 1-2 dl sokeria, nuori raparperi on niin pehmeätä, että sitä ei tarvitse montaa minuttia pitää mikrossa. Sekoitan massan ja lisään ehkä jotain muuta maustetta kuten kardem. tai kanelia. Hilloke säilyy jääkaapissa, mutta ei ole mikään pitkäaikainen tuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä taloudesta ei löydy enää mikroa, mutta ilmeisesti hellalla saa aikaan samanlaista. Kokeilen.

      Poista
    2. Laita ihan tilkka vettä kattilan pohjalle, ettei hilloke pala pohjaan tai tee hilloke uunissa. Minä tekisin uunissa, sellainen ohut kerros laakeaan uunivuokaan ja noin 150 astetta eli raparperi hautuu pehmeäksi.

      Poista
    3. Laitoin vettä ja tein kattilassa. Hyvää tuli!

      Poista
  5. -- ja minä viime kesänä keitin pari mehumaijallista mehua ja sen aion tehdä kohta puolin taas. Kiisselistä tykkään ja ah - raparperikookostorttua ohjeella, jonka sain ystävältäni parikymmentä vuotta sitten!

    VastaaPoista
  6. Inkivääri sopii myös raparperin kanssa. Hillo on jo varmaan valmista, mutta vastaisuuden varalle ohje. Raparperit pilkotaan kattilaan, lisätään tilkkanen vettä ja keitetään pemeiksi. Lisätään hillosokeria pussin ohjeen mukaan. Jos haluaa lisätä inkivääriä se laitetaan raastettuna kiehumaan raparperinpalojen kanssa. Pieni määrä riittää. Kanelin lisäisin vasta syöntivaiheessa, se saattaa kitkeröityä hillossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillo on valmista ja kuinka ollakaan, laitoin siihen myös inkivääriä!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa aina.