Sivut

sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Suomen kansallisteatteri: Hitler ja Blondi

 Lisää teatteria

Kävin katsomassa päivänäytöksessä Kansallisteatterissa näytelmän Hitler ja Blondi. Kantaesityksensä tämä Michael Baranin Seela Sellalle kirjoittama näytelmä on saanut Tampereen Työväen Teatterissa ja sieltä siirtynyt Suomen Kansallisteatterin suurelle näyttämölle. 

Kansallisteatteri kertoo sivuillansa Michael Baranin kertomana näytelmän synnyn näin: 

"Kesäkuussa 2017 kysyin puoliksi leikilläni Seela Sellalta, onko hänellä mielessä joku rooli, jonka hän haluaisi vielä näytellä. Vastaus tuli heti: hän haluaisi esittää Hitleriä. Huvituin, hämmennyinkin ‒ ja jäin sulattelemaan kuulemaani. Pian oivalsin: jos Hitleriä esittää 83-vuotias juutalainen nainen, olen löytänyt teatterillisesti ja sisällöllisesti kiinnostavan ja omaäänisen tavan tuoda tämä modernin historian keskeisin hahmo näyttämölle. Muutaman viikon rohkeutta kerättyäni soitin Seelalle ja tiedustelin, vitsailiko hän vai oliko tosissaan. ’Tosissani tietysti’, vastasi Seela. ’Loistavaa. No, jos mä kirjoitan sinulle Hitlerin, lähdetkö tekemään?’ kysyin. ’Tottakai. Jos vain vielä elän.’

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin – vakuutettuani peräti kaksi teatterinjohtajaa ideamme erinomaisuudesta ‒ olemme valmiit esittämään yhteisen näkemyksemme siitä, kuka ja mikä oli miehiään Adolf Hitler. Tuo koditon kuljeskelija, katkeroitunut wannabe-taiteilija, kokonaisia armeijoita liikutteleva korpraali, bestseller-kirjailija, Tuhatvuotisen Valtakunnan Johtaja, alakuloinen sekakäyttäjä, antisemiitti, fasisti, vegetaristi, absolutisti ja sosiaalidarwinisti, eläin- joskaan ei ihmisystävä, käsiään hurjasti huitovien, kirkuvien ihmisjoukkojen lemmikki ja mahtipontisiin unelmiinsa takertunut mammanpoika. Ja millaisena hän saattaisi näyttäytyä uskollisen mutta tarkkavaistoisen saksanpaimenkoiran silmin nähtynä.”


Enkä voi muuta sanoa kuin, että olipahan esitys! Jälleen kerran hienojen näyttelijäsuoritusten lisäksi pisteet menevät myös lavastukseen ja äänisuunitteluun. Oli karmivaa kuulla Seela Sellan puhuvan kansanjoukoille eli meille teatteriyleisölle samalla metallisella särisevällä äänellä kuin mitä erinäisistä dokumenteista on kuullut Hitlerin puhuvan kansanjoukoilleen. Ajatuksia herättävä esitys. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa aina.