perjantai 28. marraskuuta 2014

Tahdon

Minä tahdon

Tahdon kunnioittaa tasa-arvoa, 
tahdon arvostaa rakkautta, 
tahdon iloita onnesta,
tahdon samanvertaisen kohtelun kaikille.

Tahdon asua sivistysvaltiossa,
sitä minä niin tahdon. 
Minä tahdon,
että eduskunta äänestää tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. 
Tahdon. 


Viime yönä ei meinannut uni tulla. Päädyin Twitterin ihmeelliseen maailmaan lukemaan meemejä, jotka oli koottu tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien puheenvuoroista eilisestä eduskunnassa käydystä keskustelusta. Vaikka lauseet oli toki irrotettu suuremmasta kokonaisuudesta, ei silti voi kuin ihmetellä. Käsittämättömiä argumentteja. Uskomattomia puheenvuoroja. Välillä ei millään voinut uskoa, että aikuiset ihmiset päästävät sellaisia sammakoita suustaan. Toiset tuntuivat olevan oikein sammakkofarmareita. 

Aion seurata eduskunnan täysistuntoa netistä, uskoakseni moni muukin. 

24 kommenttia:

 1. Sammakkofarmari :-D
  Juu, eilisissä iltauutisissa ihmettelin mieskansanedustajaa, joka sanoi, että hän ei menisi naimisiin vieressään istuvan mieskansanedustajan kanssa, vaikka saisi. Mitä ihmettä sillä on tämän tasa-arvolain kanssa tekemistä, mikä hänen henkilökohtainen sukupuolinen suuntaumuksensa on? Voi tyhmyyden tyhmyys, millaisia tyyppejä siellä istuu! Ei ollenkaan nähdä asiaa omaa suppeaa maailmankatsomusta laajemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Ja eräs naiskansanedustaja sanoi, että tämän tasa-arvoisen avioliittolain myötä avioerot lisääntyisivät koska isättömyys ja äidittömyys olisi normaalia!

   Poista
  2. OMG :-D Ei voi kuin nauraa! Olisiko se sitä kuuluisaa "naisen logiikkaa"? Ei kyllä uppoa tähän naiseen tuo ajatus.

   Poista
  3. Ja just tuollaisia ihmisiä on edustamassa meitä?!
   Olis aika isolla luudalla töitä!
   Onneksi asia mene nyt valiokunnan käsittelyyn :) jatko taitaa olla selvää pässinlihaa!

   Minä muuten olen kans viimeyönä lueskellut noita vastustajien kommentteja ja ajattelin että voiko tää oikeasti olla totta! Että me ollaan näin stanan takapajula!

   Poista
  4. Niin. Jostain syystä luuta tuli minullekin mieleeni :)

   Poista
  5. Minä en kestä kuunnella noita eduskunnan keskusteluja, tulen niin raivoihini. On tietysti sallittua olla tyhmä, mutta meidän asioista päättävien ihmisten toivoisi olevan sen verran avarakatseisia, että hoitaisivat meidän kaikkien asioita.

   Poista
 2. En väittele, mutta olen erimieltä :-) Lasten ja nuorten epävarmuuden lisääntyminen (mietitään kuka minä olen ja olisiko muodikkaampaa olla muu kuin hetero), adoptio vaikeuksien lisääntyminen (jo nyt lähes mahdotonta), Raamatun vastaisuuteen siirtyminen (siunaus maallemme jo vuosikymmeniä) jne. Ei tämä niin yksinkertainen asia ole ei.. Tasa-arvo on minusta jo nyt täältä suunnasta katsottuna hyvä.

  VastaaPoista
 3. Erimieltä saa olla :) Minulle tämä asia on aika yksinkertainen, siksi kannatan tasa-arvoista avioliittolakia.

  VastaaPoista
 4. Kun on katsonut läheltä, kuinka rakas ihminen joutuu pilottelemaan seksuaalista suuntautuneisuuttaan kymmeniä vuosia vierailta ja tutuilta, toivonut olevansa hetero ja ajautunut näistä syistä masennukseen ja yksinäiseen elämään ei mulla voi olla muuta vaihtoehto asiaan kuin TAHDON.
  Toivon rakkaan ihmisen saavan rohkeutta astua elämään omaa elämäänsä, löytämään rakkauden ja jonain päivänä ehkä saisimme kutsun häihin tietäen, että laki on liiton puolella ja pariskunnan hankkima yhteinen omaisuus saa avioliiton lait taakseen.
  Mielipiteeni olisi kyllä ilman omakohtaista kokemustakin sama: lain kuuluu olla sama kaikille ja siinä on epäkohta. Kirkko saa päättää omat linjansa erikseen, laki ja uskonto ei ole sama asia. Ihmisoikeudet ovat kaikille samat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, Taru. Laki ja uskonto eivät ole sama asia, ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Onneksi äänestys meni niin kuin meni.

   Poista
 5. Sammakkofarmareita toden totta! Voi hyvä ihme.

  Äsken näin kuvan vastustavien mielenosoittajien yhdestä lakanasta, jossa sanottiin, että homoseksuaalisuus EI ole synnynnäinen EIKÄ pysyvä ominaisuus. Haluaisinpa tietää miten voivat väittää sellaista. Itse olen väkevästi eri mieltä siitä asiasta.

  Tuohon Pepsin ja Maxin ihmisen kommenttiin sen verran (lupaan että jää tähän, en rupea väittämään täällä!), että nuoret ovat ennenkin miettineet olisiko parempi olla muu kuin hetero. Liittyy kasvamiseen ja oman identiteetin etsimiseeni. Mitä sallivampi yhteisö on tämän suhteen, sitä helpompaa ja turvallisempaa epäileminen ja etsiminen on, ja vältytään Tarun tuttavan kohtalolta!

  Niin tai näin, olen onnellinen siitä, että äänestys päättyi niin kuin päättyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista lakanaa en ole nähnytkään, ehkä hyvä niin!

   Varmasti jokainen meistä on miettinyt itseään, arvojaan ja olemistaan jollain tavoin. Uskon, että jatkossa erilaisuus on hyväksytympää ja hyvä niin.

   Poista
 6. TAHDON minäkin, ihan samoja asioita. Ja onneksi sammakkofarmarit jäivät vähemmistöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi! Ja tämä oli myös ensimmäinen kansalaislakialoite, joka hyväksyttiin. Historiaa on tänään tehty useammallakin tavalla.

   Poista
 7. eOnneksi kävi niinkuin pitikin; tasa-arvoinen avioliittolaki kaikille. Islannissa meni muuten samainen laki läpi täydellä yksimielisyydellä :)

  VastaaPoista
 8. Onneksi järki voitti, mutta turhan pienellä enemmistöllä.
  Minua ihmetytti tuo vastustajien vetoaminen raamattuun. Mitä tekemistä sillä on lainsäädännön kanssa, ihmettelen vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin erotan raamatun ja lain toisistaan ja olen tyytväinen päätöksestä.

   Poista
 9. Jos puhuttaisiin vain avioliittolaista ja samaa tai eri sukupuolta olevien avioliitosta... Mutta puhutaan tasa-arvosta ja ihmisarvosta, onnesta ja rakkaudesta, järjestä ja tunteesta, tieteestä ja sivistyksestä, siis hyvistä asioista, joihin kannattaa vedota ja joita jokainen haluaa ja arvostaa. En enää tässä vaiheessa seurannut perusteluja puoleen tai toiseen enkä ole lukenut paljonkaan kommentteja. Minua eduskunnan äänestys pelotti. Äänestyksen tuloksen perusteella pelkään nyt erilaisia vastakkainasetteluja, mustavalkoisia kärjistyksiä, mielipideilmaston kovenemista ja ahdasmielisyyden lisääntymistä näennäisen suvaitsevaisuuden nimissä. Erityisesti kristinusko (tai uskonto) on alue, jolla voidaan leimata, yleistää, kauhistella, paheksua, kärjistää, päivitellä, naureskella, vinoilla ilman asiallisia perusteluja, ennakkoluuloisesti ja sivistymättömästi. Vaikka meillä on ns. kansankirkko ja kirkkoon kuuluvat ovat olleet kansan suurena enemmistönä, uskovaiset ovat ainakin koko minun muisti-ikäni tai niin kauan kuin olen jotakin ymmärtänyt, olleet enemmän tai vähemmän paheksuttavia kummajaisia. Miten tällainen yhtälö on ymmärrettävissä? Saa kuulua kirkkoon, ei saisi uskoa - paitsi salassa. En ymmärrä edes, mistä kaikesta tämän lakialoitteen kohdalla loppujen lopuksi on keskusteltu ja keskustellaan. Maailmankatsomuksesta ja ihmiskäsityksestäkö? Komppaan Pepsin + Maxin emäntää, ei tämä minustakaan ole yksinkertainen asia. Minäkin pelkään yleistä Raamatun ja kristillisyyden vastaisuutta ja halveksuntaa. Lainsäädäntömme on, jos oikein ymmärrän, pohjautunut paljolti kristilliseen etiikkaan ja sen taustalla myös jopa Raamattuun. Tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kristillisiä arvoja, eivät mitään kristillisyyden tai Raamatun vastakohtia. Sekoan kohta omiin sanoihini. Nimimerkki "Salauskovainen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietynlaisia vastakkainasetteluja varmasti tulee, toivottavasti ei niinkään mustavalkoisuutta. Se ei ole koskaan hyväksi. Olet ihan oikeassa, että uskovaisia kohtaan on ennakkoluuloja ja sivistymätöntä käytöstä. Se ei ole asia mitä kannatan. Minunkin mielestäni tasa-arvo ja ihmisarvo ovat myös kristillisiä arvoja.

   Poista
 10. Minä olen tuulettanut äänestyksen tuloksesta. Yritän kunnioittaa kaikkien vakaumusta, mutta ahdasmielisyyttä minun on ollut aina vaikea sulattaa. Mitä enemmän onnellisia ihmisiä maailmassa sen parempi. Meillä on kohta vaalit, silloin jokainen voi äänestyslipulla kertoa mielipiteensä siitä millaiset ihmiset haluaa asioitamme ajamaan.

  VastaaPoista
 11. Jokainen uskovainen saa elää elämäänsä jatkossakin Raamatun mukaan, jokaisella saa olla oma mielipide kunhan se ei riko sananvapauden säännöksiä. Ei minulla ole mitään uskovaisia vastaan, enkä myöskään ymmärrä heitä vastaan hyökkäämistä, jos he eivät itse hyökkää muita vastaan. Jokaisen, niin uskovan kun ei-uskovan, pitää osata kunnioittaa toisen ihmisen elämää, jokainen eläköön kuten parhaaksi näkee, kunhan ei satuta muita ihmisiä. Ei, se, että kaksi ihmistä "homostelee" ei riitä, jotta kristitty voi sanoa loukkaantuneensa, homoseksuaaleilla pitää olla samanlainen oikeus toteuttaa elämäänsä kun muillakin. Jokaisen pitäisi kunnioittaa ihmisten erilaisuutta, sehän on vain rikkaus. :)

  Tässä lakialoitteessa tärkeintä on saada homoseksuaaleille ja heteroille samat oikeudet, nyt ne eivät sitä ole. Rekisteröity parisuhde on yksi kirosana, kuten eräs lesbo sanoi, autot ja kissat rekisteröidään, Facebookiin rekisteröidytään, ei parisuhteeseen. Tämä kahden järjestelmän ylläpito on myös kallista ja byrokraattista, joka laki on sorvattava aina uudelleen jos se koskee molempia suhdetyyppejä jne. Ja se minusta tärkein, joka kerta kun rekisteröidyssä parisuhteessa oleva joutuu ruksaamaan boksin "rekisteröity parisuhde" virastojen ja firmojen kaavakkeisiin, hän asettaa itsensä alttiiksi syrjinnälle. Emme voi mitenkään tietää mitä mieltä paperin saaja on homoseksuaaleista ja vaikuttaako ruksi "väärässä" laatikossa hänen mielipiteeseensä ja toimintaansa. Kenenkään seksuaalinen suuntautuminen ei kuulu yhdellekkään virastolle eikä firmalle!

  Mitä taas adoptioon tulee, se tulee vaikeutumaan entisestään, ei homojen takia, vaan sen, että entiset lapsia luovuttaneet maat ovat alkaneet itse huolehtia lapsistaan, mikä tuskin kenestäkään on huono asia. Luulenpa, että ulkomaisen adoption sijaan homoseksuaalit hakevat enemmän kotimaisia adoptioita esim. sijaislastensa tai vastaavien ja tästä en voi olla kuin iloinen, sijaislapsitoiminta ja vastuulliset sijasvanhemmat, sukupuolesta viis.
  Ulkomailta on myös monia tieteellisesti päteviä tutkimuksia, joissa on todettu saman sukupuolen perheiden lasten voivat oikein hyvä, siitä ei siis tarvitse huolestua. Ja jos jotakuta huolestuttaa kiusaaminen, niin tärkeämpää on poistaa kiusaaminen, ei kiusaamiseen johtavat syyt (mahdoton tehtävä).

  *ugh* olen puhunut. ;)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina.