Ihana raparperi
Voiko olla ihanampaa tuoksua kuin raparperi? Siinä tuoksuu kesä, siinä tuoksuu tunnelma ja auringon lämpö.
Minä haluaisin tehdä saamistani raparpereistä hilloketta. Raikasta ja maukasta. Syötäväksi aamiaisjugurtin kanssa. Ei haittaisi, jos maussa olisi ripaus kardemummaa ja kanelia. Ohjeita varmasti löytyisi myös hakemalla netistä, mutta löytyisikö joltain teiltä?
Lukuvuorossa: Christie Agatha, Hercule Poirot ja Huvimajan arvoitus, WSOY, 2015, ostos kirjakerhosta.
Lukuvuorossa: Christie Agatha, Kuolleen miehen huvimaja, WSOY, 1992, ostos kirppikseltä vuosien takaa. Pidempi versio samaan juoneen perustuen kuin yllä mainittu vasta ilmestynyt.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ennen talven tuloa
Eläinten hautausmaalla Olen tiennyt missä se on, mutta en ole koskaan siellä vieraillut. Tänään hain ystävän matkaan ja kävimme yhdessä, kol...
-
Varpaat jäässä Auringon pilkahdukset tuovat lupauksen keväästä, mutta se on huijausta yhtä kaikki. Nyt on talvi, voiko sanoa, että jopa syd...
-
Kuvamuistoja Äiti sai marraskuussa diagnoosin: altzheimer. Se ei tullut yllätyksenä. Lääkitys tuntuu piristävän mieltä. Joulupöydässä eniten...
-
ja kesäloma Tämän kesän projekteja ovat olleet kissatarha ja parveke. Kissatarha toteutui jo alkukesästä ja eilen kohentui parveke. Aikamo...
Ai, joko niitä on? Saispa pienen nipun torilta. Viime kesänä vein puolet naapurille, kun ei vaan itellä mee niin paljon kuin nippu on.
VastaaPoistaNyt on! Raparperit kasvavat hurjaa vauhtia.
PoistaHmm.. minulta löytyy jostain raparperi-karviaischutneyn ohje, kiinnostaako?
VastaaPoistaMinulle taasen iski ahdistus siitä että kevät on ohi, taas kerran aivan liian nopeasti. Hiiteen raparperit ja niiden tuoksu, haluan lumikellot ja krookukset takaisin! Ja sen, ettei ruohoa tarvi leikata.
Karviaisia kun ei ole, niin täytyy tyytyä vain rapapereihin. Kevätihmisellä voi olla nyt vaikeaa :)
PoistaMinulla on se ongelma, etten osaa käyttää raparperia oikein muuhun kuin korkeintaan kiisseliin ja mehuun, mielellään mansikan kanssa, koska pelkästä raparperista en pidä. Lapsuudessani meillä asui naapurina Aune-täti, joka teki hilloa raparperista, mansikasta ja sitruunasta ja käytti hilloa kai enimmäkseen kermakakkujen täytteenä. Mutta tarkkaa reseptiä minulla ei siitä ole.
VastaaPoistaRaparperin ja mansikan liitto onkin klassinen!
PoistaMinä teen nuoresta raparperista hilloketta mikrossa, siis näin:
VastaaPoistaLeikkaan raparperinvarret mikroastiaan palasiksi ja lisään joukkoon sokeria, tai fariinisokeria ja maustaa voi mielensä mukaisesti.
Olisiko suhde näin 1l raparperinpaloja ja 1-2 dl sokeria, nuori raparperi on niin pehmeätä, että sitä ei tarvitse montaa minuttia pitää mikrossa. Sekoitan massan ja lisään ehkä jotain muuta maustetta kuten kardem. tai kanelia. Hilloke säilyy jääkaapissa, mutta ei ole mikään pitkäaikainen tuote.
Tästä taloudesta ei löydy enää mikroa, mutta ilmeisesti hellalla saa aikaan samanlaista. Kokeilen.
PoistaLaita ihan tilkka vettä kattilan pohjalle, ettei hilloke pala pohjaan tai tee hilloke uunissa. Minä tekisin uunissa, sellainen ohut kerros laakeaan uunivuokaan ja noin 150 astetta eli raparperi hautuu pehmeäksi.
PoistaLaitoin vettä ja tein kattilassa. Hyvää tuli!
Poista-- ja minä viime kesänä keitin pari mehumaijallista mehua ja sen aion tehdä kohta puolin taas. Kiisselistä tykkään ja ah - raparperikookostorttua ohjeella, jonka sain ystävältäni parikymmentä vuotta sitten!
VastaaPoistaRaparperista on moneksi!
PoistaInkivääri sopii myös raparperin kanssa. Hillo on jo varmaan valmista, mutta vastaisuuden varalle ohje. Raparperit pilkotaan kattilaan, lisätään tilkkanen vettä ja keitetään pemeiksi. Lisätään hillosokeria pussin ohjeen mukaan. Jos haluaa lisätä inkivääriä se laitetaan raastettuna kiehumaan raparperinpalojen kanssa. Pieni määrä riittää. Kanelin lisäisin vasta syöntivaiheessa, se saattaa kitkeröityä hillossa.
VastaaPoistaHillo on valmista ja kuinka ollakaan, laitoin siihen myös inkivääriä!
Poista