tiistai 28. toukokuuta 2013

Sanontoja

jotka ärsyttävät

Minua alkaa jo kyllästyttämään. Useassa lehdessä, telkkariohjelmassa ja ihan joka puolella puhutaan siitä, että joku on oman näköinen. On oman näköistä puutarhaa, kotia, häitä  ja vaikka mitä. Minä voisin kysyä, että jos joku on kerran jonkun oma, niin pitäisikö sen sitten olla naapurin näköinen? Voisiko tästä sanonnasta päästä jo pian eroon? Jooko?

Ihan samalla tavalla minua aikoinaan ärsytti, kun lehtien otsikot kertoivat ökytaloista, ökyjuhlista ja ökytiesmistä. Jos joku jääkiekkoilija oli ostanut vaikka miljoonan talon, puhuttiin siitäkin ökytalona. Miksi? Jos tulot ovat hyvät, niin miksi sitä ei saisi ostaa taloa? Mikä on ökyyden raja? Sekö, että hankinnan on tehnyt joku lehtien palstoilta tuttu henkilö?

Onko teillä omia inhokkejanne? Olisi mukava kuulla niistä. Tietäisi sitten vältellä juuri niitä sanontoja.

16 kommenttia:

 1. "aikuisten oikeesti" - alkaa tosin olla jo onneksi ohi mennyt ilmiö! Näitähän tulee ja menee, kai sitä itselläänkin kaikenmaailman lapsuksia ja lipsahuksia ja ällötyksiä tulee, mutta mitä sitten! :)

  VastaaPoista
 2. Niin, mitä sitten on oikein hyvä kysymys! Mikä saa toiset sanonnat nostamaan ärsytyskynnystä. Sen kun tietäisi.

  VastaaPoista
 3. Sana 'juurikin' on jotenkin ilmestynyt joka puolelle, sitä kuulee TV:ssä ja lukee täällä blogistaniassakin. Äesyttävä sana, miksei vanha 'juuri' kelpaa.
  Siis esim: Tämä on juuri(kin) sitä perennalajiketta.
  Onko tuo juurikin edes suomea?

  VastaaPoista
 4. Ihana rikkaruohokyltti! Luulin sitä ensin suklaapalaksi.
  Minullakin on inhokkeja - tai jotkin sanat tai sanonnat huvittavat. Yksi on "haasteellinen". Kaikki mikä on vaikeaa ja rasittavaa ja ylivoimaista ja vastenmielistä on nykyään... hmm... haasteellista. Tällä sanalla vaikeus käännetään vähän myönteisemmäksi, siis haasteelliseksi.
  Pitkän aikaa sanat "tosi" ja "oikeesti" ovat ärsyttäneet minua. Riittäisi, että jokin on esim. kaunista tai jotain on tapahtunut. Ei tarvitse sanoa, että on tosi kaunista tai oikeesti tapahtunut. Pepi tuossa jo mainitsikin "aikuisten oikeesti" ohi menemässä olevana sanontana.
  On näitä paljonkin.

  VastaaPoista
 5. Onneksi nuo sanonnat ovat muoti-ilmiöitä ja menevät usein jonkin ajan kuluttua ohi. Minusta sietämättömin tokaisu joka asiaan on ollut "Elämä on", jostain mainoksesta napattu. Tuolla pystyy tuhoamaan minkä tahansa keskustelun ja totaalisesti mitätöimään aiheen. Samoin kuin Paulaa, minua on myös ärsyttänyt "haasteellinen", joka on kiertoilmaus vaikealle, ei ole korrektia sanoa vaikea ihminen, mutta haasteellinen ihminen on ihan hyväksyttävää. Itse viljelen ärsyttävästi käännössanoja kuten randomisti, nonseleerata jne. Yritän päästä niistä eroon.

  VastaaPoista
 6. Rantakasvi: Väittäisin, että kirjoittamasi juurikin-lause ei ole suomea! Mutta minä en ole kyllä enää mikään kielitohtori. Sääli, että huomaa omankin kielitaitonsa rapistuvan.

  Paula: Rikkaruohokyltti on hankittu Fiskarsista. Se on Anneli Sainion käsialaa.

  http://www.annelisainio.fi/

  Minä huomaan käyttäväni paljon täytesanoja, joiksi lasken myös sanat "tosi" ja "oikeesti". Olen tiedostanut tämän jo hetken ja yrittänyt tätä taipumusta myös korjata! Kuten kirjoittamistani yleensäkin.

  VastaaPoista
 7. Cheri: Totta! Elämä on -sanonta kyllä mitätöi tehokkaasti. Minulla on puhekielessä paha tapa käyttää englanninkielisiä sanoja, tästäkin yritän päästä eroon.

  VastaaPoista
 8. Inhokkeja on paljonkin. Yllä olevien lisäksi huvittaa mm. hyvin tavallinen tapa aloittaa lause sanalla "eli" (tai "elikkä") vaikkei sitä ennen ole vielä sanonut sanaakaan.

  VastaaPoista
 9. Haha! Hauska aihe, ja ihnokkisanoja on varmaan ihan kaikilla. Tuo oman näköinen muakin niin ärsyttää, sitä siivoilin aikanaan tekstien editoijana pois paljonkin. Se kun ei oikeasti sano yhtään mitään, pitäisi kertoa mikä on sen tyypin oma, jonka näköinen asia on!
  Kävin kerran parilla treffeillä kundin kanssa, joka puhui kanasta/broilerista broiskuna. Homma tyssäsi siihen ja muutamaan muuhunkin vastaavaan seikkaan, jonka kanssa ei kerta kaikkiaan pysty elämään :-D
  Hyvin yleisesti (valitettavasti) käytössä oleva aikas (esim. aikas haasteellinen, viitaten Paulan kommenttiin) on varmaan omalla kohdallani pahin. Aaarrgh! Puhekielessä se vielä juuri ja juuri menee, voi kuvitella kuulleensa väärin. Mutta kirjoitettuna, aaarrrrrrghhh!
  Monia näitä inhokkeja onkin siirtynyt puhekielestä kirjoitettuun kieleen, puhekieli on eri maailmansa ja siihen kuuluvat monenlaiset täytesanat, joiden aikana hämäläinen ehtii ajatella ;-)
  Ai niin, ja se Iha-Nainen... huokaus.

  VastaaPoista
 10. 'Eli' ja 'elikkä' saa voittaa mun puolesta tään kisan, etenkin lauseen alussa ne on tappavia. Ja VARSINKIN kirjoitetussa tekstissä siis!

  VastaaPoista
 11. Minni: Tähän en ole kiinnittänyt edes huomiota! Eihän noin voi sanoa.

  Saila: Arvaa vaan mistä sain virikkeen tähän postaukseen :) ? Eli sinulle olisi turha tarjota aikas iha-naisia broiskuja?

  Zepa: Nyt mun on heti poistettava kaikki eli ja elikkä sanat lauseiden alusta! Paitsi yllä olevasta vastauksestani Sailalle ;)

  VastaaPoista
 12. Elikkäs saattaisit nähdä kun iha-naiset broiskut lentää päin jonkun naamaa :-D

  VastaaPoista
 13. Edellisten lisäksi "itse asiassa" on edelleen voimissaan ja saa karvat pystyyn :) t. Elle

  VastaaPoista
 14. Saila: :D

  Elle-anonyymi: Täytyypä kiinnittää tuohonkin huomiota! Minun korvaani se ei ole tarttunut.

  VastaaPoista
 15. Minua ärsyttää, että sivulause usein nykyään aloitetaan niin-sanalla, esim. "Jos menet sateella ulos, niin voit kastua". Miksei voi vaan kirjoittaa "Jos menet sateella ulos, voit kastua." Viime aikoina olen törmännyt tähän niinkutteluun joka paikassa!

  VastaaPoista
 16. Hups! Täytyy varoa tuollaistakin :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina.